DEDE KORKUT HİKAYELERİNDEN HAREKETLE YENİ BİR HİKAYE YAZMA YARIŞMASI

DEDE KORKUT HİKAYELERİNDEN HAREKETLE YENİ BİR HİKAYE YAZMA YARIŞMASI

KIRIKKALE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ

İLKOKUL/ORTAOKUL

DEDE KORKUT HİKÂYELERİNDEN HAREKETLE YENİ BİR HİKÂYE YAZMA

 YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

 

AMAÇ: Söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerimizin dilimizin zenginliklerini tanıması, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşması, buna bağlı olarak da dili iyi kullanması ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlanmaktadır. Bu sayede öğrencilerimiz dilimizin seçkin ve özgün eserlerini tanıyacak, eserlerimizde geçen sözcüklerin derinliklerini (çeşitli anlamlarını) öğrenecek; milletimizin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığımızın içinde yeniden keşfedecektir. İletişimi çeşitlendiren çalışmanın tasarım yönüyle sanatsal üretim faaliyeti olarak, bireysel ve toplumsal farkındalığa hizmet etmesi amaçlanmaktadır.

HEDEF KİTLE: Yarışmanın hedef kitlesi Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi/özel eğitim öğretimkurumlarında öğrenim görmekteolan ilkokul/ortaokul öğrencileridir. Danışman öğretmen ile çalışma gerçekleştirilecektir.

ETKİNLİĞİN DAYANAĞI: “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” dâhilinde Dede Korkut Okumaları Hikâye Yazma Yarışması”; T.C. Anayasasına, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununa, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununa dayanmaktadır.

ETKİNLİĞİN TÜRÜ: Hikâye Yazma Yarışması

KONU: Dede Korkut Okumaları

KAPSAM: Bu şartname; Kırıkkale Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı resmî ve özel eğitim öğretim kurumlarında öğrenim gören ilkokul/ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen yukarıda amacı belirtilen yarışmaya katılacakları, katılım ve uygulamayı, başvuru ve değerlendirmeyi, yapılacak işlemleri, ödüllendirme ve yarışma takvimine ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.

KATILIM KOŞULLARI:

1. Hikâye yazma yarışmasına merkez il ve merkez ile bağlı ilçelerdeki resmî ve özel ilkokul/ortaokul öğrencileri katılacaktır.

2. Her öğrenci yarışmaya bir (1) eserle katılabilecektir.

3. Birden fazla kişi tarafından ortaklaşa yazılmış hikâyeler yarışmaya kabul edilmeyecektir.

4. Hikâyenin konusu Dede Korkut Hikâyeleri’nden  13. hikâye ile sınırlıdır.

 

5. Hikâyeler, A4 boyutundaki ölçülerle ilkokullarda en az 1, en fazla 3 sayfayı;  ortaokullarda en az 2, en fazla 6 sayfayı geçmeyecektir. Sayfa numaraları sayfa sonunun orta bölümünde belirtilmelidir.

6. Eserleröğrencinin kendi el yazısı ile  yazım kuralları,  noktalama işaretleri ve sayfa düzenine dikkat edilerek yazılacaktır. Kenar boşlukları her yönden 3 cm olarak ayarlanacaktır.

7. Yarışmaya katılan öğrencinin adı, soyadı, danışman öğretmen adı, soyadı, okul, sınıf ve numara bilgileri, hikâyenin son sayfasının arka kısmına yazılacaktır.

8. Türkçenin dil ve söyleyiş kurallarına uygun olacaktır. 

9. Yazım kurallarında Türk Dil Kurumu kılavuzu dikkate alınacaktır.

10. Hikâyeler özgün nitelikte olacaktır. Yayımlanmış, herhangi bir yarışmaya katılmış ve ödül kazanmış/kazanamamış, dereceye girmiş/girememiş metinler bu yarışmaya katılamayacaktır. Tespiti hâlinde yarışmacı, tüm haklarından feragat etmiş kabul edilecek ve yarışma dışı bırakılacaktır.

11. Okullar Okul Proje Komisyonunca birinci seçilen eserleri İlçe Yürütme Komisyonuna; İlçe Yürütme Komisyonu ilçe birincilerini seçerek (ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinden birer eser) İl Yürütme Komisyonuna göndereceklerdir. Dereceye giren eserler ödüllendirilecektir.

12. İlçelerden/merkez okullardan birinci seçilen hikâyeler (eserler) en geç 24 Ocak 2024 Çarşamba mesai bitimine kadar Millî Eğitim Müdürlüğünün okulun bağlı olduğu şubeye (Resmi İlkokul/ Ortaokullar Temel Eğitim Şubesine, Özel İlkokullar/Ortaokullar Özel Öğretim Şubesine, Özel Eğitim Okulları Özel Eğitim Şubesine, Din Öğretimi Okulları Din Öğretimi Şubesine)  teslim edilecektir. Şubelerde toplanan eserler İl Yürütme Kuruluna 26 Ocak 2024 Cuma tarihinde teslim edilecektir.

13. Bu şartnamede belirtilen hususları yer, zaman ve tarihleri (gerektiğinde tüm şartları) Kırıkkale Millî Eğitim Müdürlüğü değiştirme ve kaldırma yetkisine sahiptir.

14. Bu şartnameyi Kırıkkale Millî Eğitim Müdürlüğü yürütür.

YARIŞMA TAKVİMİ

Duyuru: 02/01/2024

İlçede ve Merkez Okullarda Birinci Seçilen Eserlerin Yürütme Komisyonlarınca İl Mili Eğitim Müdürlüğü İlgili Birimine Teslimi: 24/01/2024

İl Yürütme Komisyonunca İlde Dereceye Girenlerin Seçilmesi: 26/01/2024

Ödül Töreni: 02/02/2024

 

İLKOKUL/ ORTAOKUL İL DERECELERİNİN ÖDÜLLERİ

DERECE

ÖĞRENCİ ÖDÜLÜ

BİRİNCİ

HEDİYE ÇEKİ (500 TL )

İKİNCİ

HEDİYE ÇEKİ (400 TL)

ÜÇÜNCÜ

HEDİYE ÇEKİ (300 TL)

 

 DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ VE PUANLAMA

Sözlüklerin DeğerlendirmeÖlçütleri

PuanDerecesi

Amaca Uygunluk

25

Yazım Kurallarını Uygulama ve Noktalama İşaretlerini Doğru Kullanma

25

Hikâye Tekniğinin Kullanımı

25

Özgünlük

25

TOPLAM

100

 

 

 

 

ESERLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

1.Yarışmaya katılan eserler; öncelikle okullarda Okul Yürütme Komisyonu tarafından değerlendirilecektir.

2. Yarışmaya katılan eserler; İlçelerde İlçe Yürütme Komisyonu tarafından değerlendirilecektir.

3. İl Yürütme Komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda derece alan eserler belirlenecektir.

ESERLERİN ÖDÜLLENDİRİLMESİ

1. İl Yürütme Komisyonunca ödül töreni düzenlenecektir.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

İlknur BAŞER - Sınıf Öğretmeni - 05056561583

Oktay OLGUN - Türkçe Öğretmeni - 05541119335

10.01.2024 48